Letenky

Aktualizováno 2015/02/15

Věčné téma. Vybrat tu správnou letenku. Správnou myslím poměr cena výkon. Takže jak na to?
Opět jsem chvíli sledoval vývoj letenek. Vlastně od té doby co mě to poprvé napadlo jsem tu a tam kouknul na ceny letenek na Kanárské ostrovy.

Oblíbené vyhledávače:

*Pozor na výhodné letenky vs nchráněné a nechráněné transfery!

A samozřejmě weby leteckých společností:


Váhové limity:

Rozhodně věnujte pozornost i váhovým limitům a velikostem příručních zavazadel. Velmi levné letenky často umoňují jen 'cabin lugguage' a velikost se může lišit společnost od společnosti! Zajimavé srovnání je v článku na skyscanneru (aktuálnost si ale vždy ověřte přímo u letecké společnosti). Další důležitou informací je například fakt, že pokud si zakoupíte váhový příplatek při nákupu letenky mnohdy je levnější než potom doplacení na místě odbavení.
Zkrátka vždy myslete na to že 'né každá sleva je zdrma' :)

Na Lanzarote ...

pozn: cenové informace neaktualizuji, tzn jsou vztažené k původnímu vydání článku..

Obecně vymyslet rozumný let na Lanzarote byl trochu oříšek. Sice z Prahy (PRG) na Acerife (ACE) seženete poměrně dostupnou letenku. Má to ale háček! Cesta je sakra dlouhá a přiletíte až další den. Cestu tam i zpět musíte strávit s nocí v Barcelóně.

Alternativou cestou tam je odlet z Mnichova (MUC). Tam se lze dostat skrze StudentAgenci.cz autobus. Bohužel let zpět se mi nepodařilo v rozumné cenové relaci a čase najít. Tím neříkám, že třeba neexistují, ale buď neumím hledat nebo třeba jsou, ale ze vzdálenějšího "blízkého" letiště. Z Vídně třeba létá NIKI, ale když jsem posčítal cestu do Vídně (VIE) čas i cenu. Prostě mne to neoslovilo. Za okolností delšího výletu proč ne, ale na sedm dní mi to prostě přijde jako plácání času.

Hledáme dále ... Chartery

Jak se zdá charterový let bude řešení. Pro srovnání: nejlevnější zpáteční let jsem nalezl za 7100Kč. Ze vzdáleného letiště se zpáteční nocí v Barceloně na letišti 9300Kč. Charter PRG - ACE 10900Kč.
LogoCharterové lety v ČR řeší pouze www.travelservis.cz. "Čártrový" let je možné zakoupit pouze od cestovní kanceláře a jediná kancelář, která v Čechách organizuje tyto leti na kanárské ostrovy je Canaria Travel (alespoň tato informace platí k létu 2013). Ostatní firmy jako StudentAgency pouze přeprodávají zájezdy. Jak jsem zjistil tak cena je ale stejná jak u přeprodejců tak u cestovky, ale u cestovky Vám řeknou více detailů o letu atp. a nemusíte čekat než se operator od SA ozve. No co poměr cena výkon to prostě vychází podlě mě nejlépe, takže letíme chartrem ;)

PRG - ACE

Časy letů platné pro rok 2013 (každý čtvrtek, časy odpovídají času v dané destinaci):
  • PRG-ACE: 15:05 - 22:10
  • ACE-PRG: 10:20 - 14:15
Ještě pro orientaci přidávám mapu letišě (zdroj: http://map.prg.aero/). Povšiměte si dvou oranžových koleček před terminálem. To jsou místa, kde se na letišti najíte za rozumný peníz. Více info na
http://www.restaurant-letiste.cz/
ACE Letiště mapa
A samozřejmě i Arrecife (zdroj: http://www.worldtravelguide.net/)


PRG - BCN - ACE

Praha, Barcelona, Arrecife a zpět s Vuelingem
  • PRG-BCN: po 21 hodině z prahy, přílet do Barcelony kolem půlnoci
  • BCN-ACE: po půl osmé ráno další den, přílet kolem desáté 
  • ACE-BCN: po 16hodině, přílet kolem osmé
  • BCN-PRG: po sedmé hodině, přílet okolo desáté 
Důležitá informace, pokud využijet služeb Vuelingu. Pozorně si přečtěte podmínky přepravy - počet a celková hmotnost zavazadel. Pokud si při objednání nepřiplatíte cca 2000, je v ceně jen palubní zavazadlo do 10kg. Doplatit zavazadlo při odbavení je znatelně dražší.

Protože strávíte noc při cestě tam i zpět na Barcelénském letišti, vyplatí se dát si do příručního zavazadla nafukovací karimatku, nebo spacák. Alternativou je velké zavazadlo nechat doručit jen do Barcelony, tam si vzít věci - třeba spacák. Nevýhoda je, že kvůli tomuto musíte mimo odbavovací zónu - kde se pohybuje kde kdo = větší obezřetnost jen tak někde usnout. Za krámky či stánky se spí dobře. ;) Záchody mají picí fontánky, takže žízní neumřete. Snídani letišťního stlu pořídíte kolem 5Euro, večeři kolem 7Euro.

Praha, Miláno, Arrecife - Arrecife, Bergamo, Praha

Tato cesta je také možná (cestoval tak Pepa, kterého jsme potkali). Letenky vyšli cca na 7500Kč.

Žádné komentáře:

Okomentovat